Ισπανικός χάρτης της Πελοποννήσου, 1568

Χάρτης της χερσονήσου του Μορέα και των παρακείμενων ακτών και νησιών 1568

Διακρίνεται το Ναύπλιο στα σημαντικά εμπορικά και στρατιωτικά κέντρα της εποχής.

Mapa de la península de Morea y de las costas e islas adyacentes 1568 

Στις πρώτες δεκαετίες του 16ου αι. η Πελοπόννησος αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης των τριών κύριων πολιτικών δυνάμεων της εποχής. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των Τούρκων και των Ενετών μεγάλωνε αλλά ένας νέος “παίκτης” έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή,  η Ισπανία. Από το 1515, άρχισε να ενδιαφέρεται για την περιοχή της Πελοποννήσου. Στόχος της ήταν να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις τουρκικές επιθέσεις στη Βιέννη, να διακόψει την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κωνσταντινούπολης  –  Αλγερίου και να αποκτήσει μόνιμες βάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι Βενετοί στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους Ισπανούς, ήλθαν σε επαφή με τους Τούρκους και αποδέχτηκαν την υπογραφή συνθήκης ειρήνης. Έτσι δόθηκαν εντολές στις βενετικές αρχές του Ναυπλίου να ενημερώσουν τους κατοίκους του Ναυπλίου πως σύντομα θα παρέδιδαν την πολιορκούμενη πόλη. 

Οι κάτοικοι του Ναυπλίου, αντιδρώντας σε μια τέτοια προοπτική, ειδοποίησαν τον Κάρολο Ε΄ να στείλει γρήγορα δυνάμεις για να του παραδώσουν την πόλη. Οι Ισπανοί κινήθηκαν γρήγορα και έστειλαν στο Ιόνιο στόλο με επικεφαλής τον  Andrea Doria. 

Οι Βενετοί αφού διαμαρτυρήθηκαν στους Ισπανούς έστειλαν αξιωματούχους και έπεισαν τους κατοίκους του Ναυπλίου να παραδώσουν την πόλη στους Τούρκους.  Με την παράδοση του Ναυπλίου και της Μονεμβασίας, στις 21 και 23 Νοεμβρίου 1540 αντίστοιχα, όλη πλέον η Πελοπόννησος είχε περιέλθει κάτω από την εξουσία των Τούρκων. 

Το 1568, διάφορα γεγονότα αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των Ισπανών για τον Ελληνικό χώρο και επίκεντρο την Πελοπόννησο. (εξάπλωση των Τούρκων στη βόρεια Αφρική και η επανάσταση των κρυπτομουσουλμάνων στην Ανδαλουσία)

Ενετοί και Ισπανοί επεξεργάζονται σχέδια για την ανακατάληψη της Πελοποννήσου. Σημαντική θέση κατείχε η κατάληψη του Ναυπλίου, το οποίο αποτελούσε, άλλωστε, το κέντρο της. 

Από τα σχέδια που υποβλήθηκαν εκείνη την περίοδο προς τις ισπανικές αρχές, και δημοσιεύουμε σήμερα, ξεχωρίζει ένα σκαρίφημα της Πελοποννήσου, στο οποίο σημειώνονται τα μεγάλα στρατιω­τικά κέντρα των Τούρκων στη χερσόνησο. Φυσικά ξεχωρίζει η Napoli di Romania.

ΠΗΓΗ

Ministerio de Cultura Archivos Estatates