Δύο μεσαιωνικοί χάρτες του κόσμου

Δύο μεσαιωνικοί χάρτες του κόσμου

(Albi Mappa Mundi 750 – 800μχ   –   Anglo-Saxon Cotton World Map 1040μχ)

Παρουσιάζουμε δύο μεσαιωνικούς χάρτες του κόσμου, της πρώιμης και της ώριμης μεσαιωνικής εποχής, που αν και δεν απεικονιζουν τον κόσμο και κατ’ επέκταση την Ελλάδα και την περιοχή μας με την λεπτομέρεια και την ακρίβεια των Πτολεμαϊκών χαρτών, έχουν μεγάλη αξία για την κατανόηση της εξέλιξης της χαρτογραφίας.

Albi Mappa Mundi 750 – 800μχ

Ο Albi Mappa Mundi είναι ένας μεσαιωνικός χάρτης του κόσμου, που περιλαμβάνεται σε ένα χειρόγραφο του δεύτερου μισού του 8ου αιώνα. Διατηρείται στην παλιά συλλογή της βιβλιοθήκης Pierre-Amalric στο Albi της Γαλλίας. Αυτό το χειρόγραφο προέρχεται από τη βιβλιοθήκη του του καθεδρικού ναού Sainte-Cécile Albi. 

Το χειρόγραφο, είναι μια περγαμηνή πιθανότατα από δέρμα κατσίκας ή προβάτου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Έχει ύψος 27 cm επί πλάτος 22,5 cm. Αντιπροσωπεύει 23 χώρες σε 3 ηπείρους και αναφέρει πολλές πόλεις, νησιά, ποτάμια και θάλασσες. Ο γνωστός κόσμος απεικονίζεται σε σχήμα πετάλου, ανοίγοντας στο στενό του Γιβραλτάρ και περικυκλώνει τη Μεσόγειο , με την Εγγύς Ανατολή στην κορυφή, την Ευρώπη στα αριστερά και τη Βόρεια Αφρική στα δεξιά.

Ο χάρτης αναφέρει 23 χώρες σε 3 ηπείρους :

  • Ευρώπη  : Ισπανία ( Ισπανία ), Βρετανία ( Βρετάνη ), Γαλλία ( Γαλατία ), Ιταλία ( Ιταλία ), Γοτία (γη των Γότθων , που δηλώνει τη Γερμανία ), Τρακία ( Θράκη ) , Μακεδονία ( Μακεδονία ), Αγαία ( Αχαΐα , που προσδιορίζει την Ελλάδα ) , Μπάρμπαρη (Κτήμα των Βαρβάρων ).
  • Αφρική ( Afriga ): Μαυριτανία ( Μαυριτανία ), Nomedia ( Numidia ), Λιβία ( Λιβύη ), Αιθιοπία ( Αιθιοπία ), Αίγυπτος ( Αίγυπτος ).
  • Ανατολή: Αρμενία ( Αρμενία ), Ινδία ( Ινδία ), Σκιτία (χώρα των Σκυθών ), Μέσα (χώρα των Μήδων ), Περσίδα ( Περσία ), Ιουδαία ( Ιουδαία ), Αραβία ( Αραβία ).

Αντιπροσωπεύονται τα πέντε μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου: η Κορσική , η Σαρδηνία , η Σικελία , η Κρήτη και η Κύπρος .

Υπάρχει επίσης μια έρημος (έρημος ) και το όρος Σινά ( Σίνα ) που αντιπροσωπεύεται από ένα τρίγωνο.

  • Πόλεις: Βαβυλώνα , Αθήνα , Ραβέννα , Ρώμη , Αντιόχεια , Ιερουσαλήμ , Αλεξάνδρεια και Καρχηδόνα .
  • Νησιά: Κύπρος , Κρήτη , Σικελία , Σαρδηνία και Κορσική .

 

Anglo-Saxon Cotton World Map (c. 1040μχ)

Ένας ακόμη παγκόσμιος άτλαντας που ήταν μεταξύ των χειρογράφων της βιβλιοθήκης Cotton ( MS. Tiberius BV, fol. 56v), τώρα είναι στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Ο χάρτης χρονολογείται μεταξύ των ετών 1025 και 1050. 

Είναι ξεκάθαρα έξω από τη σε μεγάλο βαθμό συμβολική πρώιμη μεσαιωνική παράδοση χαρτογράφησης, αλλά επίσης δεν βασίζεται στο περίφημο σύστημα συντεταγμένων των Πτολεμαίων. Η Ανατολή είναι στην κορυφή, αλλά η Ιερουσαλήμ δεν είναι στο κέντρο και ο Κήπος της Εδέμ δεν φαίνεται πουθενά. 

Κων/πολη, Αττική, Αθήνα, Μακεδονία, Θράκη

ΠΗΓΕΣ

https://fr.wikipedia.org/wiki/Mappa_mundi_d%27Albi

https://en.wikipedia.org/wiki/Early_world_maps#cite_note-24