Φωτογραφίες του Ναυπλίου, από τον εγκληματία πολέμου, Franz Böhme 1941

Φωτογραφίες του Ναυπλίου,

του Θεάτρου της Επιδαύρου και της Αρχαίας Κορίνθου  το 1941.

Φωτογράφος ήταν ο Αυστριακός στρατηγός της Βέρμαχτ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Φραντς Φρίντριχ Μπέμε (Franz Friedrich Böhme, 15 Απριλίου 1885 – 29 Μαΐου 1947).

Ο Franz Böhme, συμμετείχε στην εισβολή της Πολωνίας, στη μάχη της Γαλλίας και στην εισβολή της Ελλάδας.  Ως Διοικητής του XVIII Ορεινού Σώματος Στρατού, έλαβε μέρος στην Επιχείρηση Μαρίτα , την εισβολή στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 ως μέρος της 12ης Γερμανικής Στρατιάς. Το XVIII Ορεινό Σώμα επιτέθηκε στην Ελλάδα από την περιοχή συγκέντρωσής του, στη νότια Βουλγαρία. Ξεκινώντας μια μετωπική επίθεση στη Γραμμή Μεταξά, το σώμα του Böhme τελικά την έσπασε μετά από τρεις ημέρες σκληρών μαχών.

 

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες, είναι τραβηγμένες το 1941, και περιέχουν πλάνα δράσης του Bohme και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων που λαμβάνουν αποφάσεις μάχης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στη Γραμμή Μεταξά και στο οχυρό του Ρούπελ ως μέρος της εισβολής στην Ελλάδα.

Το σώμα συνέχισε την προέλασή του προς την Ελλάδα καταλαμβάνοντας τον Όλυμπο και τη Λάρισα ενόψει της αποχώρησης των βρετανικών και νεοζηλανδικών στρατευμάτων. Λειτουργώντας σε συνδυασμό με δυνάμεις πάντζερ, το ορεινό πεζικό του Böhme ξεπέρασε και ανάγκασε την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων που υπερασπίζονταν το πέρασμα των Θερμοπυλών στις 24-25 Απριλίου 1941.

 

 

 

 

Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι ο Franz Böhme, πέρασε από την Κόρινθο, το Ναύπλιο αλλά και την Επίδαυρο. Οι φωτογραφίες φαίνεται ότι είναι σε στιγμές χαλάρωσης. Άρα είναι τραβηγμένες μέχρι που το στρατιωτικό σώμα του, μεταφέρθηκε στη Σερβία και ο ίδιος διορίστηκε Στρατιωτικός Διοικητής της Σερβίας (16 Σεπτεμβρίου 1941-2 Δεκεμβρίου 1941).

Εκεί φαίνεται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου δίνοντας εντολή για την εκτέλεση χιλιάδων Σέρβων αμάχων, ως αντίποινα για το θάνατο Γερμανών στρατιωτών.

Επέστρεψε στη Γερμανία και διορίζεται Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας (8 Ιανουαρίου 1945-16 Οκτωβρίου 1945). Στις 16 Οκτωβρίου 1945 συλλαμβάνεται από τις συμμαχικές δυνάμεις και στις 29 Μαϊου 1947, υπό το φόβο έκδοσής του στη τότε Γιουκοσλαβία, λόγω των εγκλημάτων πολέμου που είχε διαπράξει, αυτοκτόνησε, πηδώντας από τον τέταρτο όροφο, στις φυλακές της Νυρεμβέργης.

ΠΗΓΕΣ

alexautographs.com

arxeion-politismou.gr

wikipedia.org

specialcamp11.co.uk