Όθωνας, Α’ μέρος, Ο ερχομός του στην Ελλάδα

Όθωνας, Α’ μέρος,

Ο ερχομός του στην Ελλάδα

Μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιω­άννη Καποδίστρια οι Προστάτιδες Δυνάμεις Αγ­γλία, Γαλλία και Ρωσία, με την υπογραφή του Πρωτόκολλου του Λον­δίνου ( 1832), εκλέξαν τον Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα , Φρειδερίκο-Λουδοβίκο του οίκου των Βίτελσμπαχ, Βασιλιά της Ελλάδας.

Η Εθνοσυνέλευση της Πρόνοιας, 1832 , με ψήφισμά της, επικύρωσε την εκλογή του Όθωνα στον ελληνικό θρόνο, και  Ελληνική αντιπροσωπεία από τους Α. Μιαούλη, Κ. Μπότσαρη και Δ. Πλαπούτα, πήγε στο Μόναχο και πρόσφερε στον  Όθωνα το ελληνικό στέμμα.

Η Ελληνική αντιπροσωπεία παρέμεινε στο Μόναχο, επί διμήνου, προκειμένου να προετοιμάσει την κάθοδο του Όθωνα στην Ελλάδα, ως Βασιλιά της Ελλάδος. Στις 17 Δεκεμβρίου 1832, το μεσημέρι, ο Όθωνας αναχωρεί από το Μόναχο.

Μετά από πολυήμερη πορεία ο Όθωνας και η συνοδεία του φθάνουν στο λιμάνι της Τεργέστη. Εκεί επιβιβάζεται στην Αγγλική φρεγάτα “Μαδαγασκάρη” , ενώ η ακολουθία του και η Ελληνική επιτροπή στην Ρωσική φρεγάτα “Άννα” και στη Γαλλική κορβέτα “Κορνηλία”, συνοδευόμενα από 43 οπλιταγωγά πλοία, με 3500 Βαυαρούς στρατιώτες.

Στο ταξίδι του, ο Όθωνας έκανε μία στάση στη Νάπολη και μετά από τριήμερο ταξίδι έφθασε ανοιχτά της Κέρκυρας, όπου ο κόσμος τον χαιρετούσε από την παραλία. Η βασιλική συνοδεία πέρασε το Ιόνιο πέλαγος, με σκοπό κάνοντας το γύρο της Πελοποννήσου να φθάσει στο Ναύπλιο, Πρωτεύουσα της Ελλάδος. 

Στις 14 Ιανουαρίου 1833, έφιππος ταχυδρόμος φθάνει στο Ναύπλιο, ερχόμενος από το Ναυαρίνο, αναγγέλοντας ότι ευρωπαϊκά πλοία στολισμένα με ελληνικές σημαίες έφτασαν έξω από το λιμάνι της Πύλου. Αμέσως πλήθος κόσμου, άρχισε να συρρέει στην πόλη του Ναυπλίου για να δει τον ¨Σωτήρα της Ελλάδος”!!!

Στις 17 Ιανουαρίου 1833, φαίνονται από το λιμάνι του Ναυπλίου πολλά πλοία να έρχονται, στολισμένα με την Ελληνική σημαία και αμέσως αρχίζει να συρρέει κόσμος στις παραλίες. Στις 18 του μήνα, λόγω των ανέμων, μπαίνει στο λιμάνι η Αγγλική φρεγάτα “Μαδαγασκάρη” με τα συνοδευόμενα πλοία.

*Το παραπάνω άρθρο μπορείτε να το δείτε εικονογραφημένο στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook & Instagram) του cityofnafplio.com