ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ EMILE CARTAILHAC 1896 – μια ιστορία σε 5′

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥ EMILE CARTAILHAC

1896

ΝΑΥΠΛΙΟ – ΑΡΓΟΣ – ΜΥΚΗΝΕΣ

 

History 1 by cityofnafplio

 

Ο Emile Cartailhac (1845-1921) Γάλλος αρχαιολόγος με έφεση στην προϊστορία, την εποχή εκείνη (1896) ήταν υπεύθυνος της προϊστορικής αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική σχολή της Τουλούζης, ιδρυτικό μέλος και συνδιευθυντής του περιοδικού L’Anthropologie αλλά και συντάκτης διάφορων άρθρων και επιστημονικών έργων.

Το 1896 δημιουργήθηκε σε πολλούς Γάλλους επιστήμονες η ιδέα του ταξιδιού σε χώρες που ‘γνώριζαν” από τις επιστήμες τους αλλά ουσιαστικά “δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι του σε αυτές”. Το ταξίδι αυτό ονομάστηκε ως  “Κρουαζιέρα των επιστημόνων” και ο Emile Cartailhac συμμετείχε σε αυτό ως συνδιοργανωτής και σύμβουλος, λόγω των αρχαιολογικών γνώσεων του και της μακράς εμπειρίας που είχε  στην οργάνωση αρχαιολογικών εκδρομών.

Το ταξίδι καθυστέρησε λίγο, λόγω των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν εκείνη τη χρονιά για πρώτη φορά, αλλά πραγματοποιήθηκε όπου λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που έλαβε είχε πολλές συμμετοχές με “τσουχτερές” τιμές για την εποχή…»

Ο Cartailhac γύρισε γοητευμένος από την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες και τα σχόλιά του αποκαλύπτουν μια βαθιά προσήλωση σε έναν πολιτισμό τον οποίο γνώρισε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αλλά τον θαύμαζε και τον γοήτευε. Ήταν επίσης εξαιρετικός εθνολόγος όταν επρόκειτο να περιγράψει τις συνήθειες και τα έθιμα των Ελλήνων της εποχής του.

Το οδοιπορικό ξεκίνησε από τη Μασσαλία με είκοσι περίπου σταθμούς. Αφού πέρασε πρώτα από την Σικελία και τη Κύπρο έφθασε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από τους Δελφούς, την Αθήνα, Πειραιά, Σούνιο, Δήλος, Ολυμπία, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, το Αγιο Όρος, αλλά και το Ναύπλιο το Άργος και τις Μυκήνες.

Περισσότερα

Ναύπλιο, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ EMILE CARTAILHAC 1896 (ΦΩΤΟ)

ΑΡΓΟΣ, ΜΥΚΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ, EMILE CARTAILHAC 1896 (ΦΩΤΟ)