Άργος, σχέδια του Sebastiano Ittar, 1803

Άργος, σχέδια του Sebastiano Ittar, 1803

Sebastiano Ittar (1768 – 1847)

 

Ο Σεμπαστιάνο Ιτάρ ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας και χαράκτης . Σπούδασε αρχιτεκτονική και αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και το σχέδιο. 

Εκεί γνώρισε κάποιους συνεργάτες του Λόρδου Έλγιν , του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη , ο οποίος τον προσέλαβε για μια αποστολή στην Ελλάδα με στόχο τη μελέτη των κλασικών αρχαιοτήτων. 

Την περίοδο 1800-1803 συνόδευσε τον Έλγιν στην Αθήνα , όπου πραγματοποίησε πολυάριθμες έρευνες  στα μνημεία της Ακρόπολης, στο Σούνιο, στην Ελευσίνα, Αίγινα,  της Κορίνθου  και σε διάφορα κέντρα της Πελοποννήσου, όπως Ισθμός, Κόρινθος, Αρχαία Σικυώνα, Νεμέα, Μαντινεία, Σπάρτη και φυσικά Άργος, Μυκήνες, Τίρυνθα και Επίδαυρος. 

Το 1804 επέστρεψε στην Κατάνια, αφιερώνοντας τον εαυτό του στη μελέτη και έρευνα αρχαίων μνημείων και στη χάραξη πολεοδομικών και εδαφικών σχεδίων και όψεων. Από το 1833 κατείχε τη θέση του αρχιτέκτονα του δήμου της Κατάνια, ενώ το 1837 εξελέγη επίτιμο μέλος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων στο Λονδίνο, μέλος του οποίου υπήρξε μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 78 ετών.

Στα πλαίσια του ερευνητικού ταξιδιού του, με την αποστολή του Λόρδου Έλγιν, είναι τα παρακάτω σχέδια, του Άργους που δημοσιεύουμε. 

Xάρτης με τα ερείπια του θεάτρου και του ωδείου, σχέδιο των ρωμαϊκών λουτρών, χάρτης της Ακρόπολης και λεπτομέρεια των τειχών της Ακρόπολης, στο Άργος

 

Κάτοψη και μισή όψη του οκταγωνικού ναού στο Άργος

 

Σκίτσο των λουτρών δίπλα στο θέατρο του Άργους

 

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

wikipedia.org

ΠΗΓΗ ΣΧΕΔΙΩΝ

The British Museum