Όθωνας, Β’ Μέρος, Η υποδοχή Του Στο Ναύπλιο

Όθωνας, Β’ Μέρος,

Η υποδοχή Του Στο Ναύπλιο

 

Στις 18 του μήνα, λόγω των ανέμων, μπαίνει στο λιμάνι του Ναυπλίου, η Αγγλική φρεγάτα “Μαδαγασκάρη” με τον Όθωνα καιτην ακολουθία του.

Αφού αγκυροβόλησαν τα πλοία, οι αντιπρέσβεις και η αντιβασιλεία πληροφορούνται τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ του Γαλλικού στρατού, ατάκτων και του πλήθους και δίστασαν να προχωρήσουν στην αποβίβασή τους στο Ναύπλιο, υπό τον φόβο συγκρούσεων.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και  μυστική συνάντηση της Αντιβασιλείας με την Ελληνική Κυβέρνηση. ενημερώθηκαν τα μέλη της Κυβέρνησης να παρουσιαστούν στον Όθωνα επισήμως, στις  20 Ιανουαρίου.

Στις 21 και 22 Ιανουαρίου γίνεται η αποβίβαση του Βαυαρικού στρατού στο Ναύπλιο, ο οποίος αμέσως αναλαμβάνει τις φρουρές και παραλαμβάνει τα φρούρια της πόλης, ενώ ο Γαλλικός στρατός επιβιβάστηκε στα πλοία του.

Με την ανατολή του ήλιου, στις 25 Ιανουαρίου 1833, ρίχνονται από τον Προμαχώνα των Πέντε Αδελφών 21 πυροβολισμοί, και στις 11:00’ τα Βαυαρικά στρατεύματα παρατάσσονται, στην πρόχειρα κατασκευασμένη αποβάθρα, εκτός του Ναυπλίου, κοντά στην Αρχαία Τίρυνθα, και σε όλο το δρόμο μέχρι την πόλη.

Ο Όθωνας επιβαίνει προς την αποβάθρα, εντός μεγάλης πολυκώπου αγγλικής λεμβου, συνοδευόμενος από κανονιοβολισμούς των πλοίων και των φρουρίων αλλά των έξαλλων πανηγυρισμών του λαού που είχε κατακλύσει την περιοχή. 

Κατά την αποβίβασή του στην ξύλινη αποβάθρα, γλίστρησε και θα έπεφτα στη θάλασσα αν δεν τον συγκρατούσε ο ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης που βρισκόταν πίσω του. 

Στην αποβάθρα υπάρχει δαφνοστεφανωμένη εξέδρα όπου ο Γεώργιος Κουντουριώτης προσφωνεί τον Βασιλιά. Επιβιβάζεται σε λευκό άλογο φορώντας την κυανή Βαυαρική στολή του Στρατηγού και κατευθύνεται στην πόλη. 

Απόσπασμα επίλεκτων Βαυαρών στρατιωτών ανοίγει το δρόμο στην πομπή, της οποία προηγείται τμήμα 60 φουστανελοφόρων, κρατώντας στα χέρια άλλοι τα εμβλήματα των συντεχνιών της πόλης και άλλοι κλαδιά φοίνικα, δάφνης  ή ελιάς.

E0702 HESS WAF352

Ο Βαυαρικός στρατός παρατεταγμένος επί της τάφρου επευφημεί τον Βασιλιά ενώ το Βαυαρικό πυροβολικό ρίχνει 21 κανονιοβολισμούς. Στην Πύλη της Ξηράς τον υποδέχονται  ο Φρούραρχος της πόλης και οι Δημογέροντες, δίνοντας τα κλειδιά των φρουρίων. 

Αμέσως κατευθύνθηκε στην Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου, όπου τον ανέμενε ολόκληρος ο κλήρος, με επικεφαλή τον Μητροπολίτη Κορινθίας Κύριλλο. Ασπάστηκε το Ιερό Ευαγγέλιο, κάθισε στο θρόνο και παρακολούθησε την δοξολογία.

Με το πέρας οι υπουργοί, οι  πολιτικοί, στρατιωτικοί και οι πρόκριτοι, ορκίστηκαν ¨πίστιν προς τον Βασιλέα και υποταγήν εις τους Νόμους του Βασιλείου της Ελλάδος”.

Αμέσως μετά ο Όθωνας κατευθύνθηκε προς το Παλάτι, εν μέσω επευφημιών και κανονιοβολισμών. Η δε μουσική έπαιζε μέχρι τις 10 το βράδυ στις Πλατείες Πλατάνου και Τριών Ναυάρχων.

 “Και υπεράνω όλων οι φρενιώδεις ζητωκραυγές και επευφημίες του Λαού, ο οποίος είχε καταπλημμυρίσει, την περιοχή, από τη βόρεια πλευρά του Παλαμηδίου και όλη την γύρω πεδιάδα”.