Ο Γιώργος Καρατάσος και η Κινηματογραφική Κληρονομιά του Ναυπλίου

Ο Γιώργος Καρατάσος και η προσφορά του στην ιστορική μνήμη του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο, μια πόλη πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τον ελληνικό κινηματογράφο.

Ανακαλύψτε πώς η κινηματογραφική τέχνη αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά αυτής της πόλης και τον ρόλο του αείμνηστου Γιώργου Καρατάσου σε αυτήν την προσπάθεια.

του Γιώργου Χατζόπουλου

Στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο, οι ταινίες συνδέονται στενά με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των τόπων όπου εκτυλίσσονται. Το Ναύπλιο αποτελεί έναν τέτοιο τόπο, με μια πλούσια ιστορία που έχει αναδειχθεί μέσα από τον κινηματογράφο. Στο πλαίσιο της Ημέρας Ελληνικού Κινηματογράφου, η σκέψη μου στρέφεται στον αείμνηστο Γιώργο Καρατάσο, πρωτεργάτη στη διατήρηση της κινηματογραφικής ιστορίας του Ναυπλίου. Μέσα από την έρευνά του, ανέδειξε την πολυδιάστατη κληρονομιά της πόλης, ενισχύοντας τη σημασία του κινηματογράφου ως μέσου διατήρησης και παρουσίασης της ιστορίας και του πολιτισμού της. Με αυτή την προσπάθειά του, διασφάλισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά –  η ιστορική μνήμη μέσω του κινηματογράφου θα παραμείνει ζωντανή και προσβάσιμη για τις επόμενες γενιές.

 Ο Γιώργος Καρατάσος αποτελεί ένα παράδειγμα αφοσιωμένου ερευνητή και φύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στη σελίδα “Παλαιές Φωτογραφίες Του Ναυπλίου” αναδεικνύοντας τον πλούτο της ιστορίας της πόλης, μέσα από εικόνες, προσφέροντας μας, μια διαδρομή στο παρελθόν.

Μέσω της έρευνάς του σχετικά με τους τίτλους των ταινιών που γυρίστηκαν στο Ναύπλιο, αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του κινηματογράφου ως μέσου αναφοράς και αφήγησης της ζωής του τόπου, ενώ η δουλειά του, αποτελεί έμπνευση και φωτεινό παράδειγμα για τους επόμενους, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια του. Η προσφορά του στη διατήρηση αυτής της μνήμης και ιστορίας αποτελεί ένα ανεκτίμητο δώρο για την κοινότητα του Ναυπλίου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα του Γιώργου Καρατάσου “Τίτλοι ταινιών που γυρίστηκαν στο Ναύπλιο”. Όταν τον είχα ρωτήσει να το ανεβάσω στο cityofnafplio.com, μου είχε πει “Εμείς ότι κάνουμε δεν το βαστάμε μυστικό. Δεν το έχουμε ιδιοκτησία. Θέλουμε να το μάθει και ο κόσμος.  Βάλε το παντού.”

 

Δείτε την έρευνα ΕΔΩ