Οθωμανοί αιχμάλωτοι B’ – Αναφορά του Behitch Bey προς τον Essad Pacha

Οθωμανοί αιχμάλωτοι B’

 Αναφορά του Αντισυνταγματάρχη Βεχήτ Μπέη (Behitch Bey) προς τον Στρατηγό Εσσάτ πασά (Essad Pacha)

με θέμα την επιθεώρηση στα στρατόπεδα των Οθωμανών αιχμαλώτων πολέμου

στο Άργος, την Τρίπολη και στο Ναύπλιο.*

Η πρώτη σελίδα της αναφοράς

Σήμερα σας παρουσιάζουμαι την επιστολή Αναφορά του Τούρκου Behitch Bey προς τον ανώτερό του Essad Pacha σχετικά με την κατάσταση των Οθωμανών (Τούρκων) αιχμαλώτων στο Άργος, το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Η αναφορά έχει συνταχθεί με ημρομηνία 1/14 Οκτωβρίου 1913 και είναι στα γαλλικά, την εότε επίσημη γλώσσα της διπλωματίας. Για την μετάφραση ευχαριστούμε πολύ την κα Βελιώτη Μαρία, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Λόγω της γραφής και της γλώσσας η μετάφραση δεν είναι ακριβής.

 

Άργος: Οι αιχμάλωτοι έχουν έλλειψη ενδυμάτων και περίθαλψης. Είναι 198 από τους οποίους 38 παιδιά. Επιβάλλεται να ελευθερωθούν.

Ναύπλιο: Υπάρχουν άρρωστοι που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι στρατιώτες κοιμούνται στο ύπαιθρο και υποφέρουν από την  υγρασία. Να τους δοθούν  άχυρα για στρωμνή. Να φροντίσουν για τη διαμονή τους. Έχουν έλλειψη ρούχων, παπουτσιών και στρωσιδιών. Κάποιοι πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο στην Αθήνα. Να απελευθερωθούν 32 πολίτες. Παραπονούνται ότι η αλληλογραφία πρέπει να γίνεται στα ελληνικά ή τα γαλλικά μόνο, αναφέρεται κάτι για κάποιους αξιωματικούς. Τέλος, αναφέρεται ότι άλλοι είναι φυλακισμένοι στο φρούριο (εννοεί την Ακροναυπλία ή το Μπούρτζι;) και άλλοι στη φυλακή του Παλαμηδιού.

Η αναφορά σε μορφή pdf ΕΔΩ

* Υπαρχουν και ανάλογες αναφορές – εκθέσεις του ιδίου για την κατάσταση των Τούρκων αιχμαλώτων στην Χαλκίδα, την Πάτρα, την Αμαλιάδα, καθώς και τις Σπέτσες, την Ύδρα και τον Πόρο.