Ο 6ος Αμερικανικός στόλος στο Ναύπλιο και οι αντιδράσεις (1976-77)

Οι φήμες για τον ερχομό του 6ου Αμερικανικού στόλου στο Ναύπλιο και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν. (1976-77)

Eίναι ο μεγαλύτερος στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για επιχειρησιακό στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με βάση τη Νάπολη της Ιταλίας.

Συγκροτήθηκε ήδη από τη δεκαετία του ‘50 και σύμφωνα με τη διακήρυξη, σκοπός του 6ου στόλου είναι να διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις και αποστολές για την ασφάλεια, σε συνεργασία με συμμάχους, διαμεσολαβητές και άλλους, προκειμένου να προωθηθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια σε Ευρώπη και Αφρική. (sic!)

Ο 6ος αμερικανικός στόλος ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 1950, μετά από επανασχεδίαση του έκτου στόλου. Από εκείνη την εποχή διεξάγει επιχειρήσεις σε υποθέσεις που αφορούν τη Μεσόγειο Θάλασσα και σε σπάνιες περιπτώσεις επιχειρεί σε Ατλαντικό κ.α.

Ο 6ος αμερικανικός στόλος συμμετείχε στην αμερικανική παρέμβαση στο Λίβανο το 1958, στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (Δ’ Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, 1973), στην απομάκρυνση των εχθρικών δυνάμεων από το Σουέζ μετά το 1973 και στις περισσότερες πολεμικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο 6ος στόλος είχε παρουσία και χρησιμοποιούνταν σαν «καταφύγιο» όλων των επιχειρησιακών δυνάμεων στον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1990 ενώ το 2011 συμμετείχε στον Εμφύλιο Πόλεμο της Λιβύης σαν κέντρο επιχειρήσεων και αεροσκαφών για αεροπορικές επιδρομές. ( ΠΗΓΗ pronews.gr )

Τα έτη 1976  -1977, λίγα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, από την επταετία της “χούντας των συνταγματαρχών”, και έχοντας κατηγορηθεί η Αμερικανική πολιτική για την γέννηση και στήριξη της δικτατορίας, τα αντιαμερικανικά αισθήματα ήταν έντονα σε όλη τη χώρα, κυρίως από τις αριστερές πολιτικά δυνάμεις.

Τον Ιούλιο του 1976, ξεκινούν οι φήμες πως ο 6ος αμερικανικός στόλος, όχι μόνο θα περάσει από το Ναύπλιο, αλλά θα κάνει και αποβατικές ασκήσεις. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στις 03/07/1976).

Αμέσως διαψεύδεται από τον τότε υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αβέρωφ και αποκαλεί τις συγκεκριμένες πληροφορίες “μυθεύματα, επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα” (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 03/7/1976).

Την Κυριακή 04 Ιουλίου 1976, ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επανέρχεται στο θέμα με δήλωση προς την εφημερίδα του τότε Δημάρχου Ναυπλίου κ. Νίκου ΚαράπαυλουΔεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του 6ου στόλου στον Αργολικό κόλπο”, στηρίζοντας την άποψή του στις δηλώσεις Αβέρωφ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας, οι κάτοικοι του Ναυπλίου είναι ανάστατοι, οι τοπικοί παράγοντες εξέφρασαν στον Νομάρχη την ανησυχία τους ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής, φοβούνται ότι θα νεκρωθεί η τουριστική κίνηση, έχοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την Ρόδο. 

Στο μεταξύ οι φήμες συνεχίζουν και σύμφωνα με τον “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” στις 08/07/1976 “κυκλοφόρησε η πληροφορία στην πόλη μας ότι ο 6ος αμερικάνικος στόλος δεν πρόκειται να έρθει απλώς στον Αργολικό κόλπο, αλλά θα εγκαταστήσει και μόνιμο αγκυροβόλιο στο Πόρτο Χέλι Ερμιονίδας”.

Τελικά επιβεβαιώνεται από κυβερνητική πηγή, ότι θα γίνει αποβατικές ασκήσεις του 6ου στόλου, αλλά όχι στην περιοχή του Ναυπλίου, κάτι που η εφημερίδα θεωρεί ότι οφείλεται στις γενικότερες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13/07/1976). 

Σύμφωνα με δημοσιεύσεις έγιναν αποβατικές ασκήσεις στα παράλια της Λακωνίας, τον Αύγουστο.

Το θέμα επανέρχεται στις 26/04/1977 σε δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ σύμφωνα με το οποίο δύο αμερικανικά καταδρομικά έχουν καταφθάσει στον Αργολικό κόλπο και ο λαός της περιοχής είναι ανάστατος. Χωροφύλακες με στολή και πολιτικά φρουρούν το λιμάνι.

Την επομένη καταγράφονται συνθήματα και προκυρήξεις με αντιαμερικανικά συνθήματα ενω συστήνονται και επιτροπές αγώνες ενάντια στην παρουσία του αμερικανικού στόλου. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 27/04/1977).

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 26/04/1977.