Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ, 1841

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ, 1841, μέσα από τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσιεύουμε σήμερα την αλληλογραφία μεταξύ της Γραμματείας Εσωτερικών, Εξωτερικών και Στρατιωτικών σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί “περί του εν Προνοία, Ναυπλίας κατασκευαζομένου μαυσωλείου των αποθανόντων εις την Ελλάδαν Βαυαρών στρατιωτών”.

Σε προηγούμενη δημοσίευση “Διατί συνετρίβησαν, το 1841, οι όνυχες του Λέοντος της Πρόνοιας” που ήταν αντίστοιχο δημοσίευμα στις 13/05/1956 της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, αναφέραμε για την αντιπαλότητα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των Βαυαρών και Ελλήνων αξιωματικών του Ελληνικού στρατού.

Εν ολίγοις, μετά τα εγκαίνια του μνημείου, οι υπηρετούντες Βαυαροί αξιωματικοί της φρουράς του Ναυπλίου παρεκάθησαν σε επίσημο γεύμα, χωρίς όμως να καλέσουν και τους Έλληνες συναδέλφους τους αξιωματικούς. Σε αντίποινα οι Έλληνες αξιωματικοί του Ναυπλίου , στην εθνική γιορτή (πιθανόν τα γενέθλια του Όθωνα) παρεκάθησαν σε επίσημο γεύμα, δίχως να καλέσουν τους Βαυαρούς συναδέλφους τους. 

Τότε ο υπουργός των στρατιωτικών Σμάλτς, τιμώρησε τους Έλληνες αξιωματικούς του Ναυπλίου για αυτή τους την πράξη, δίχως όμως να τιμωρήσει και τους Βαυαρούς για τη δική τους παράλειψη.  Οι Έλληνες αξιωματικοί αγανάκτησαν για την αδικία και ύστερα από μία συνεστίαση, πιθανώς και μεθυσμένοι, κατέστρεψαν τα νύχια του λέοντος των Βαυαρών.

Στο πρώτο έγγραφο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1841) καλείται η επί των Εσωτερικών Γραμματεία να συνεργασθεί με την επί των Στρατιωτικών Γραμματεία, ύστερα από αναφορά της Βαυαρικής πρεσβείας, για την πραγματοποίηση έκθεσης και να κοινοποιηθούν τα ληφθέντα μέτρα.

Στο δεύτερο έγγραφο (Μάρτιος 1841) αποστέλλεται στην επί των Εξωτερικών γραμματείαν  προκειμένου να λάβη γνώση και να ενημερώσει τη Βαυαρική πρεσβεία ότι σύμφωνα με τον Διοικητή Αργολίδας λίγοι αξιωματικοί (Λοχίαις !) της φρουράς Ναυπλίου προκάλεσαν μικρές βλάβες επί του εν Προνοία κατασκευαζομένου μαυσωλείου (ετόλμησας ολίγοι τινός λοχίας να επιφέρωσι μικράς τινά βλάβαι, οίτινες καταδιώxθησαν…)

Στο τρίτο έγγραφο (Μάρτιος 1841) ο Μοίραρχος Αργολίδας προς τον Διοικητή Αργολίδας, όπου αναφέρει, ότι η Μοιραρχία προσκάλεσε τον διευθύνοντα των εργασιών του εν Πρόνοια μαυσωλείου αλλά και εργαζόμενους προκειμένου να διαπιστώσει εάν έγιναν κάποιες φθορές ή παρεμποδίστηκε το έργο τους. Οι παραπάνω ομολόγησαν ότι κάποιοι μέθυσοι προκάλεσαν κάποιες φθορές αλλά καταδιώχθησαν και τιμωρήθηκαν και γενικότερα ήταν ήσυχοι και δεν ένιωθαν την ανάγκη να ζητήσουν την συνδρομή της αστυνομίας.

Μετά ταύτα διατάχθηκε η Χωροφυλακή της Πρόνοιας να δίνει άμεσα την συνδρομή της και να υπερασπίζεται τις εργασίες του μαυσωλείου από πάσα ενδεχόμενη προσβολή.


[scribd id=441997298 key=key-jsEMsLrJz8dmosu59BA8 mode=scroll]

Tagged