Napoli Di Romania από τον Joseph Partridge (1827 – 1830)

Περιήγηση στη Μεσόγειο με τον Τζόζεφ Παρτρίτζ

(Joseph Partridge)

Ο Τζόζεφ Παρτρίτζ, ένας καλλιτέχνης που ταξίδεψε με το USS Warren μεταξύ 1827 και 1830. Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1792 και μετακόμισε στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας το 1817 όπου άνοιξε σχολείο για να διδάξει ακουαρέλα. Μέχρι το 1824, ζούσε σε απόλυτη φτώχεια στο Τόντον της Μασαχουσέτης. Έτσι κατατάχθηκε στο αμερικανικό ναυτικό σώμα στις 26 Αυγούστου 1825.  Την 1η Ιανουαρίου 1827 μετατέθηκε στο πλοίο  USS Warren

USS Warren, Ζωγραφίστηκε από τον Joseph Partridge

Ο Παρτρίτζ πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια πάνω στο πλοίο και ήταν εκείνη τη στιγμή που δημιούργησε το μεγαλύτερο έργο του: ακουαρέλες που απεικονίζουν το πλοίο και τα μέρη που επισκέφτηκε και δύο πορτρέτα ενδιαφέρον ανθρώπων που συνάντησε.

Στις 22 Φεβρουαρίου το  USS Warren έπλευσε για τη Μεσόγειο για να γίνει μέρος της ναυτικής μοίρας που ήταν επιφορτισμένη με την προστασία αμερικανικών εμπορικών πλοίων από πειρατές με ελληνική σημαία. Ο ελληνικός πόλεμος της ανεξαρτησίας ξέσπασε το 1821 και το 1827 το ελληνικό ναυτικό και πολλοί ιδιώτες πολίτες είχαν στραφεί στην πειρατεία ως τρόπο απόκτησης προμηθειών και υποστήριξης της εξέγερσης.

Καθώς το πλοίο κινήθηκε μέσα από τις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο Παρτρίτζ ζωγράφισε τα νησιά και τα λιμάνια, όπου το πλοίο πέρασε ή επισκέφτηκε.

 

…Αφού έφυγε από τον Πόρο, το πλοίο έπλευσε στα στενά γύρω από την Ύδρα και κατευθύνθηκε προς τον Αργολικό Κόλπο στη Νάπολη της Ρομανίας (Ναύπλιο) όπου αγκυροβόλησαν στις 23 Ιουνίου. Την επόμενη μέρα ο υπάλληλος James Parker και τέσσερις ή πέντε αξιωματικοί ανέβηκαν περίπου ένα εκατομμύριο σκάλες για να φτάσουν στο Παλαμήδι – το μεγάλο φρούριο που φρουρεί την πόλη. Ο Parker χαρακτήρισε το φρούριο «το ισχυρότερο φρούριο στη θάλασσα και ένα από τα ισχυρότερα σε όλη την Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του USS Warren, το Κάστρο ήταν υπό τον έλεγχο του στρατηγού George Grevis, ενός σκληρού άνδρα που δεν ήταν πάνω από το άνοιγμα των μπαταριών του στην πόλη εάν δεν ήταν ικανοποιημένος με την ποιότητα των προμηθειών που παρείχαν!…


Napoli di Romania. Η εικόνα δείχνει την οχυρωμένη πόλη και τις σκάλες που ανεβαίνουν από αυτήν μέχρι το κάστρο του Παλαμηδίου. Στα αριστερά, το κάστρο Μπούρτζι βρίσκεται στη μέση του λιμανιού. Στα δεξιά, πάνω από την πόλη βρίσκεται η Ακροναυπλία, το παλαιότερο τμήμα της πόλης και μέρος των οχυρώσεων της πόλης. 

Ζωγραφίστηκε από τον Joseph Partridge

Τις επόμενες εβδομάδες το πλοίο συνέχισε τις περιπολίες και περιστασιακά σταματούσε σε λιμάνια για να ελέγξει για πλοία που χρειάζονταν συνοδεία. Το USS Warren κυνηγούσε συχνά ύποπτα σκάφη, από το Ακρωτήριο Σούδα της Κρήτης μέχρι τον Αργολικό Κόλπο. Αυτό έδωσε στον Partridge μια άλλη ευκαιρία να ζωγραφίσει τη Napoli di Romania και ίσως να έχει ζωγραφίσει το νησί Σπέτσες, περίπου την ίδια στιγμή.


Napoli di Romania. Πανοραμική θέα στο Ναύπλιο με το κάστρο Μπούρτζι στα αριστερά. Το αγκυροβολημένο αμερικανικό πολεμικό πλοίο μπορεί να είναι το USS Warren. Αυτή η εικόνα ήταν μια από αυτές που χαράχτηκε από τον Francis Kearny. Ζωγραφίστηκε από τον Joseph Partridge.


Νησί Σπέτσες πριν από τον Κόλπο της Νάπολης στη Ρομανία. Ζωγραφίστηκε από τον Joseph Partridge

Έχει ζωγραφίσει εκτός από το Ναύπλιο και τις Σπέτσες, τον Πόρο, την Μήλο, την Τήνο, την Μυτιλήνη και τη Σμύρνη.

Πηγή

the mariners museum and park