Άποψη του κόλπου της Ναυπλίας, William Gell, 1810

Άποψη του κόλπου της Ναυπλίας, William Gell, 1810

 

Sir William Gell, Άγγλος περιηγητής, αρχαιολόγος και τοπογράφος.

Περιηγείται στην Αργολίδα κυριολεκτικά με τον Παυσανία και τον Στράβωνα κυρίως στο χέρι, αλλά και τον Θεόκριτο, τον Διόδωρο το Σικελιώτη, τον Πλούταρχο, το Λίβιο, τον Αισχύλο, τον Ευριπίδη, τον Όμηρο, τον Πλίνιο και τον Ηρόδοτο. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με μία ή περισσότερες παραπομπές από τους αρχαίους συγγραφείς και ακολουθεί η περιγραφή και η αντιστοίχιση με την σύγχρονη εποχή του Gell.

Η περιήγηση δεν εξαντλείται στην περιγραφή των αρχαιολογικών χώρων ενδιαφέροντος του συγγραφέα αλλά συνοδεύονται από μια πρώτη μορφή του οδηγού των διαδρομών της Αργολίδας στα πλαίσια αυτού που ο Gell θα τελειοποίήσει στις 2 κατοπινές εκδόσεις των Itinerary του Μοριά και της Στερεάς Ελλάδας.

Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση με εξαιρετική αποτύπωση των αρχαιολογικών χώρων της Αργολίδας.

Για το Ναύπλιο, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:

Ναύπλιο είναι η καλύτερα οργανωμένη πόλη του Μοριά, και η επίσημη  κατοικία του Πασά. Βρίσκεται σε ένα βραχώδες σημείο, στο οποίο υπάρχουν  πολλά λείψανα του αρχαίου τείχους. Το λιμάνι είναι εξαιρετικό, και πολύ προφυλαγμένο. Οι οχυρώσεις, αν και παραμελημένες, είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι είναι σύνηθες για τους Τούρκους. Σε ένα νησί στα ανοικτά της είναι, επίσης, ένα μικρό κάστρο. Πάνω από την πόλη, στην κορυφή ενός βράχου πολύ ψηλά, είναι το φρούριο Παλαμήδι (Palamedi), φημισμένο ως απόρθητο, αλλά δεν είναι απρόσβλητο από την ανατολή. Οι Τούρκοι προφέρουν το όνομα Napli, και Ανάπλι: οι Ιταλοί έχουν δώσει το όνομα της Napoli. Οι Έλληνες, προφέρουν το u ως av, λένε Navplia. Περνώντας έξω από τις πύλες της πόλης, κάτω από το Παλαμήδι παρατηρούμε ένα σπήλαιο, και πολλά όμορφα περίπτερα και κήπους, με το λιμάνι.

Περισσότερα

Ο William Gell Στην Αργολίδα