Μέρμπακα (Merbacka) φωτογραφίες του Σουηδού αρχαιολόγου Axel Persson

Μέρμπακα (Merbacka) φωτογραφίες

του Σουηδού αρχαιολόγου Axel W. Persson

1926 – 1939

Axel W Persson και ο Ν. Μπέρτος, Έφορος αρχαιοτήτων Ζ’ αρχαιολ. περιφέρειας, 1926, Ναύπλιο

Σε χρονικό διάστημα δύο σχεδόν δεκαετιών (1920 & 1930), μέχρι το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Σουηδοί αρχαιολόγοι εργάστηκαν εκτεταμένα σε ανασκαφές στην Αργολίδα – πάντα υπό τη διεύθυνση του Axel W. Persson, ο οποίος ταυτίζεται με την παρουσία της σουηδικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα.  Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στην Ασίνη, στα Δεντρά και στο Μπερμπάτι.

Η κάμερα υπήρξε ένα σημαντικό εργαλείο για τους αρχαιολόγους από τον 19ο αιώνα. Και αυτό γιατί η αρχαιολογία μαζί με τη φωτογραφία φέρνουν το παρελθόν στο παρόν. Εκατοντάδες φωτογραφίες από τις ανασκαφές είναι σήμερα στις συλλογές των Σουηδών, οι οποίες παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες όχι μόνο για τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και για τις μεθόδους εργασίας και τη ζωή στην περιοχή. Οι εικόνες μας “μιλάνε” για τους ανθρώπους, για την κοινότητά τους, τη σκληρή δουλειά αλλά και τις στιγμές διασκέδασης.

Ένα από τα μέρη που έχουν φωτογραφηθεί είναι και η σημερινή Αγία Τριάδα ή Μέρμπακας (Merbacka), μιας και ήταν το χωριό ή για να πάνε στα Δεντρά ή στο Μπερμπάτι. Αυτές τις λίγες φωτογραφίες δημοσιεύουμε σήμερα.

 

 

 

One thought on “Μέρμπακα (Merbacka) φωτογραφίες του Σουηδού αρχαιολόγου Axel Persson

Comments are closed.