Σχέδιο του λιμανιού του Ναυπλίου, οι Μυκήνες και η Αφροδίτη της Μήλου

Pierre Henri Gauttier Duparc – Jules Sébastien César Dumont d’Urville

Σχέδιο του λιμανιού του Ναυπλίου και η Αφροδίτη της Μήλου

 

Το 1819 ο Dumont d’Urville (Γάλλος εξερευνητής, βοτανολόγος και χαρτογράφος , αξιωματικός του ναυτικού και υποναύαρχος) έπλευσε με το πλοίο Chevrette,  υπό τις διαταγές του καπετάνιου Gauttier-Duparc (Pierre Henri Gauttier Duparc, αξιωματικός του Γαλλικού Ναυτικού και ναύαρχος), για να πραγματοποιήσει μια υδρογραφική έρευνα των νησιών του ελληνικού αρχιπελάγους. 

Κατά τη διάρκεια μιας στάσης κοντά στο νησί της Μήλου, ο τοπικός Γάλλος εκπρόσωπος έφερε στην προσοχή του Dumont την  ανακάλυψη ενός μαρμάρινου αγάλματος λίγες μέρες πριν (8 Απριλίου 1820) από έναν ντόπιο αγρότη. Το άγαλμα, σήμερα γνωστό ως Αφροδίτη της Μήλου, χρονολογείται γύρω στο 130 π.Χ. Ο Dumont αναγνώρισε την αξία του και θα το είχε αποκτήσει αμέσως, αλλά ο κυβερνήτης του πλοίου επεσήμανε ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στο πλοίο για ένα αντικείμενο του μεγέθους του. Επιπλέον, η αποστολή ήταν πιθανό να προχωρήσει μέσα από φουρτουνιασμένες θάλασσες που θα μπορούσαν να την καταστρέψουν. Ο Dumont έγραψε στη συνέχεια στον Γάλλο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη για την ανακάλυψή του. Το Chevrette έφτασε στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Απριλίου και ο Dumont κατάφερε να πείσει τον πρέσβη να αποκτήσει το άγαλμα.

Εν τω μεταξύ, ο χωρικός είχε πουλήσει το άγαλμα σε έναν ιερέα, τον Μακάριο Βέργη, ο οποίος ήθελε να το κάνει δώρο σε έναν διερμηνέα για τον Σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη. Ο εκπρόσωπος του Γάλλου πρέσβη έφτασε τη στιγμή που το άγαλμα φορτωνόταν σε ένα πλοίο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη και έπεισε τους αρχηγούς του νησιού να ακυρώσουν την πώληση και να τιμήσουν την προσφορά του. Αυτό κέρδισε στον Dumont τον τίτλο του Chevalier (ιππότη) της Légion d’honneur, την προσοχή της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και την προαγωγή σε υπολοχαγό και η Γαλλία απέκτησε ένα νέο, άγαλμα για το Λούβρο στο Παρίσι.

Οι δύο αυτοί Γάλλοι αξιωματικοί, με το πλοίο Chevrette, φαίνεται πως είχαν περάσει και από την περιοχή μας, εκτελώντας την αποστολή που τους είχε ανατεθεί, και μάρτυρες είναι δύο σημαντικά σχέδια.

Το πρώτο είναι σχέδιο του λιαμνιού του Ναυπλίου με τίτλο, Plan du Port et Mouillage de Naples de Romanie, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1854

και το δεύτερο η Πύλη των Λεόντων από αξιωματικό του πλοίου Chevrette το 1819.

ΠΗΓΗ

wikipedia.org

https://military-history.fandom.com/