Είσοδος των Γερμανών κατακτητών στο Ναύπλιο, 27-04-1941 (Βίντεο)

Είσοδος των Γερμανών κατακτητών στο Ναύπλιο

27-04-1941

Δημοσιεύουμε φιλμ της Γερμανικής προπαγάνδας της εποχής εκείνης, σχετικά με την κατάληψη της πόλης του Ναυπλίου από τους Γερμανούς, τον Απρίλιο του 1941.

Ο τίτλος του φίλμ είναι “Γερμανική εισβολή στην Κρήτη” αλλά περιλαμβάνει πολλές σκηνές από την κατάληψη του Ναυπλίου από τις Γερμανικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα: Το φίλμ ξεκινά με τους Γερμανούς αλεξπτωτιστές να παίρνουν θέσεις μάχης στο Παλαμήδι και στην Ακροναυπλία. Σκηνές από το λιμάνι του Ναυπλίου με αιχμαλώτους, σύλληψη συμμάχων σε χωριό (Τολό ή Ασίνη?). Το τότε Γυμνάσιο του Ναυπλίου (σημερινό Λύκειο) με αιχμαλώτους των ANZAC ή κατά τον Γερμανό αφηγητή του φίλμ στους “Βρετανούς και τους προδότες βοηθούς τους” (καταμέτρηση, μοίρασμα τροφής, περιποίηση τραυμάτων! και έλεγχος των εγγράφων τους). Παρεμβάλονται σκηνές που δεν είναι από το Ναύπλιο καποιες είναι από την Κόρινθο όπου ανακοινώνεται στους κατοίκους, από ένα μπαλκόνι η νίκη των Γεραμανών και ακολουθούν σκηνές με το στήσιμο πολυβόλου στην Ακροναυπλία, και μάλλον το λιμάνι του Ναυπλίου με βυθισμένα συμμαχικά πλοία.

 

 

Σύμφωνα με τον ΘΕΟΔΟΣΙΟ ΣΠ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ, στο βιβλίο του “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ” Β΄τόμος,

“Το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1941 τα πρώτα Γερμανικά τμήματα εκ μηχανοκινήτων μονάδων εισήρχοντο άνευ ουδεμιάς αντιστάσεως εις το Ναύπλιον. Τα καταστήματα και αι οικίαι ήσαν κατάκλειστοι.

Ο Γερμανός Διοικητής εξέδωκεν αμέσως διαταγήν δια της οποίας εκάλει τους πολίτας να επανέλθουν εις τα έργα των εντός ωρισμένης προθεσμίας άλλως ηπείλει ότι θα λεηλατηθούν και αι οικίαι και τα καταστήματα. Συγχρόνως εκάλει τον πληθυσμόν να παραδώση εις τα Γερμανικά τμήματα παν είδος όπλου Ελληνικού ή συμμαχικού ως και τα πάσης φάσεως πολεμικόν υλικόν, μη εξαιρουμένων και των υπό των Αγγλων εγκαταλειφθέντων τροφίμων. Τα Γερμανικά στρατιωτικά τμήματα εyκατεστάθησαν εις τα ξενοδοχεία και εις διαφόρους χώρους και οικήματα η δε στρατιωτική Διοίκησις εις το εν τη πλατεία Συντάγματος οίκημα της Στρατιωτικής Λέσχης, ενώ ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος εκαλούντο εις συνεργασίαν υπό του Διοικητού. Κατελήφθησαν ούτω τα περισσότερα  εκ των μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων καθώς και οι στρατώνες του Πολυγώνου.

Την επομένην, ωδηγήθησαν και οι υπερεπτακόσιοι Άγγλοι στρατιώται και εξήκοντα Αξιωματικοί εκ Τολού, ένθα συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, εις Ναύπλιον…”

ΠΗΓΗ VIDEO

ushmm.org

 

Join the Conversation

Will not be published.